Fotograferar dina prinsessor och prinsar.
Fotograferar dina prinsessor och prinsar.

Om mig som bebisfotograf

Hej,

 

Jag heter Daria Höglund och arbetar med professionell nyföddfotografering inom Stockholms län. Jag är i grunden förskolelärare och det är något jag har stor användning av när jag fotograferar barn. Jag är specialiserad på bebisfotografering för barn som är upp till 12 månader gamla. Jag erbjuder fotografering hemma hos dig som är mycket populärt just nu. Det är lättare att slappna av i sin hemmiljö när man har småbarn och jag har med allt som behövs för att din fotografering ska bli perfekt.

 

Är du intresserad av nyföddfotografering är du välkommen att kontakta mig. Du når mig via telefon eller Epost som du finner nedan:

 

Epost: kontakt@barnfotografistockholm.se
Telefon: 0738 70 40 51

Nyföddfotografering

Nyföddfotografering är enligt mig en av de mest givande (och kanske även svåraste) formerna av fotografering. Jag har haft otaliga fotosessioner där jag efteråt har varit fysiskt utmattad, men inget liknar den process som äger rum då man fotograferar en nyfödd bebis!

 

Under årens lopp har jag snappat upp mängder med användbara knep genom interaktioner med föräldrar. Med hjälp av dessa kan jag posera den nyfödde på ett tryggt och säkert sätt. Som jag kommer att gå in på nedan är detta den viktigaste aspekten av denna typ av fotografering. Innan vi går in på det kan det dock vara värt att klargöra begreppet nyföddfotografering för att undvika eventuella missförstånd.

Vad är nyföddfotografering?

Nyföddfotografering är precis vad det låter som: fotografering av en nyfödd. Detta är en av få sorters fotografering där allt hänger på fotografen. Det går ju nämligen inte att ge en så pass ung människa instruktioner om hur hen ska posera etc.

Säkerhet och god kommunikation två nycklar till framgång

Kommunikationen mellan er som föräldrar och mig som fotograf är en förstås viktig nyckel till en framgångsrik nyföddfotografering. Allra viktigast vid den här typen av babyfotografering är dock den nyföddes välbefinnande. Här är säkerheten verkligen A och O. Man ser ofta bilder på nyfödda där det ser ut som att barnet är helt ensamt i omgivningen. Så är dock inte fallet utan det gäller att omsorgsfullt placera modern i närheten av barnet.

 

Med det sagt fyller även ni föräldrar en viktig funktion under fotosessionen. Ni kan hjälpa till genom att hålla upp barnet och även placera det i de poser som önskas. Utöver detta kan ni även få barnet att skratta och vid behov få det att somna på nytt.

 

Viktigt att tänka på är att som förälder vara lagom aktiv under fotosessionen. Den mänskliga instinkten säger ofta till er som föräldrar att passa upp på bebisen så fort den ger ifrån sig minsta lilla ljud. Detta kan vara användbart i vissa situationer men det kan göra det svårare att fotografera den nyfödde. Ta gärna ett steg tillbaka i rollen som förälder så ökar möjligheterna att vi tillsammans åstadkommer önskat resultat.

Nyfödda bebisar är ofta tacksamma objekt att fotografera

Det är ingen smal sak att fotografera nyfödda barn. Som tur är har de flesta dock en tendens att vara ganska stilla. Nyföddfotografering är ganska tacksamt på det sättet att barnet vanligtvis stannar kvar i det läge som det placeras – det är sällan de faller omkull, rullar runt eller gör mindre önskvärda grimaser.

 

Amnings- och mattider är två viktiga faktorer att ta hänsyn till vid fotografering av ett nyfött barn. Generellt sett kan man säga att de två första veckorna i barnets liv är den bästa tiden för nyföddfotografering. Anledningen till detta är att det är lättare att jobba med barnet i denna ålder. Det kan därför löna sig att boka tid för fotografering så snart som möjligt efter födseln.

 

En fördel med nyfödda barn är att de är enkla att fotografera då de sover mycket och sällan rör sig. Med det sagt kan de behöva en hel del omsorg mellan plåtningarna när de är vakna.

 

Det kan stundtals vara utmanande att fotografera en nyfödd. Det är inte ovanligt att barnet gråter, men detta bidrar ofta till att skapa ett än mer intressant fotografi. Med det sagt är det inte optimalt att barnet gråter sig igenom en hel bildserie.

Boka gärna nyföddfotografering tidigt i barnets liv

Allra bäst är att vänta med fotograferingen tills barnet är trött och lätthanterligt. Det är också en fördel om barnet inte är mer än bara några dagar gammal. Redan då bebisen är en vecka gammal kan det ta upp till en timme innan den somnar.

Användning av rekvisita

Vid nyföddfotografering kan man med fördel använda sig av rekvisita för att skapa den perfekta kompositionen. Rekvisitan gör det möjligt att vara kreativ och åstadkomma fantastiska foton. Med hjälp av enkla ting såsom filtar kan man skapa olika uppsättningar av bakgrunder, och dessa kan även skapa spännande texturer i bilderna.

 

En utmanande aspekt av nyföddfotografering och bebisfotografering är att veta hur man ska gå tillväga för att uppnå bästa resultat. Det är här jag kommer in i bilden – i egenskap av professionell barnfotograf vet jag hur man på bästa sätt använder sig av rekvisita för att framhäva barnet.

Posering vid nyföddfotografering

Om man är ovan vid att få nyfödda barn att posera kan det till en början verka vara ganska svårt. Barn i denna ålder är nämligen väldigt mjuka i kroppen och har svårt att hålla sig på plats. När det kommer till posering är det viktigt att aldrig någonsin försätta barnet i fara. En möjlighet är att ni som föräldrar håller uppe barnet i olika positioner och att jag sedan avlägsnar er ur bilden vid redigeringen.

 

Man skulle kunna tro att det sällan är några större svårigheter att skapa bra poser vid nyföddfotografering. Det borde ju trots allt bara vara att vänta tills barnet somnar och sedan placera hen i de positioner som önskas. Därefter borde det bara vara att sätta igång med själva fotograferingen.

 

Detta är dock en förenkling av processen. Faktum är att poseringen är något av en konstform.

Populära poser

Det finns många olika poser att välja mellan vid nyföddfotografering. Många föredrar naturliga poser och som fotograf gör jag förstås mitt bästa för att fånga det lilla miraklet på ett sätt som visar hur bebisen är av naturen.

 

Nedan går jag igenom tre vanliga och populära poser som ofta används vid denna typ av fotografering.

 

Ryggposen

Detta är en enkel och naturlig pose för nyfödda. Barnet ligger här på ryggen med händerna på magen.

 

När det kommer till ryggposen är detaljerna viktiga. Det lilla livet kommer att växa upp så pass snabbt att det kommer vara svårt att komma ihåg hur hens små tår och fingrar såg ut när hen var nyfödd. Dessa detaljer kommer dock ni som föräldrar att kunna minnas under många år framöver om vi väljer att fokusera på dem under er nyföddfotografering.

 

Sidoposen

Detta är en pose där barnet ligger på sidan och vilar på sin arm samtidigt som benen korsas. Sidoposen är ett utmärkt val när man vill ta en bild där den nyfödde sover på ett sätt som liknar det som vi vuxna ofta använder oss av.

 

Jämfört med andra poser kan denna ibland framstå som ganska tråkig. Detta är dock långt ifrån sant – sidoposen ger mängder med möjligheter att anpassa kompositionen, bland annat genom valet av färg på den filt som barnet ligger på.

 

Tumposen

Denna pose är mångsidig och ger ett brett utbud av möjligheter när det kommer till vinklar och varianter. En form av tumposen är att man tar fotot ur en sidovinkel där fokus ligger på barnets ansikte. I en annan variant tar man fotografiet ovanifrån rakt ner på barnets kropp. Detta är ett utmärkt val när man vill visa upp barnets kroppsform.

 

Det finns förstås långt många fler poser än de som jag har gått igenom ovan. Jag kommer gärna med förslag om ni känner er osäkra på vilka poser ni föredrar. Om ni har egna tankar och åsikter kring poser tar jag naturligtvis gärna emot denna information och arbetar utifrån era önskemål. Tillsammans skapar vi den ultimata nyföddfotograferingen!

Fotograferar dina prinsessor och prinsar.
Fotograferar dina prinsessor och prinsar.

Kontakta Barnfotograf i Stockholm nedan kring frågor och tidsbokning.

Epost: kontakt@barnfotografistockholm.se
Telefon: 0738 70 40 51

 

    Namn (obligatorisk)

    E-post (obligatorisk)

    Telefon (obligatorisk)

    Meddelande

    ©Barnfotograf i Stockholm - webb: min datorsupport ab - nätverkstekniker som erbjuder installationshjälp inom Stockholms län.