Fotograferar dina prinsessor och prinsar.
Fotograferar dina prinsessor och prinsar.

Om mig som bebisfotograf

Hej,

 

Jag heter Daria Höglund och arbetar professionell med barnfotografering inom Stockholms län. Jag är i grunden förskolelärare och det är något jag har stor användning av när jag arbetar med barnfotografering. Jag är specialiserad på barnfotografering för barn som är upp till 12 månader gamla. Jag erbjuder fotografering i hemma hos dig, som är mycket populärt just nu. Det är lättare att slappna av i sin hemmiljö och jag har med allt som behövs för att din barnfotografering ska bli helt perfekt.

 

Är du intresserad av barnfotografering, är du välkommen att kontakta mig. Du når mig via telefon eller Epost som du finner nedan:

 

Epost: kontakt@barnfotografistockholm.se
Telefon: 0738 70 40 51

Fotografera barn poserat eller lifestyle

När man ska fotografera barn kan fotosessionen gå till på lite olika sätt. I huvudsak finns det två olika former av fotografering när det kommer till barn: poserat eller lifestyle. Båda formerna har sina fördelar och kan också passa olika barn och åldrar. Oavsett vilken form som passar er bäst är en fotografering av barnet ett ovärderligt minne.

 

Nedan kommer berätta om skillnaderna mellan just poserat och lifestyle. Detta för att ni som föräldrar ska kunna välja den stil som passar just er och era förväntningar på fotograferingen!

Att fotografera barn poserat

Att fotografera barn poserat är en metod som också kallas för traditionell fotografering eller porträttfotografering. Detta är kanske den stil som folk i allmänhet mest förknippar med barnfotografering. Den innebär att fotograferingen sker i en fotostudio, d.v.s. inte i någon annan miljö – varken inom- eller utomhus. Barnet kan behöva kunna sitta (eller ligga) någorlunda stilla jämfört med till exempel om fotograferingen skulle ske utomhus.

 

När fotograferingen utförs på ett poserat sätt kan detta kanske uppfattas av föräldrarna (och även av andra) som tråkigare än andra typer av fotograferingar av barn. Men det behöver det inte alls vara. Det finns fördelar med denna typ av fotografering då den passar i de flesta sammanhang. Till exempel passar det när du vill ge bort ett fint foto av ditt barn till mor- eller föräldrar och vill ha ett mer enkelt och rent fotografi där barnet står i fokus. Det finns också möjligheter att påverka fotograferingen så att det blir både unikt och personligt.

Använda rekvisita

Att fotografera barn kan till exempel innehålla olika slags rekvisita. Genom att använda rekvisita kan känslan i bilderna förhöjas. När det kommer till rekvisita vid fotografering av barn kan listan göras oändligt lång och det är egentligen bara din egen fantasi som sätter stopp för hur bilderna ska utformas.

 

Du kanske vill ha barnet sovandes på en säng, skinnpläd eller korgar. Att använda tyger i olika texturer kan också vara ett sätt att använda rekvisita på.

 

Använda olika outfits/ombyten

Genom att använda sig av olika outfits kan man också få fram personliga bilder. Barnet kanske har vissa favoritkläder som passar bra för att ge en unik touch. Man kan också använda sig av olika kostymer och/eller accessoarer för att bilderna ska bli så roliga, spännande eller personliga som möjligt beroende på vad man är ute efter i bilden.

 

Det kan också vara en god idé att ha olika outfits för att passa olika tillfällen. Dock får man tänka på att barnet är just ett barn, och att det är viktigt att inte ha för många outfits då barnet snabbt kan tröttna. Genom att ta kontinuerliga pauser och att avsätta mycket tid kan man förebygga och bidra till att bilderna blir så bra som möjligt.

 

Använda en snygg bakgrund

Även om en neutral bakgrund som till exempel en ljus vägg eller ett svart lakan har fördel genom att det kan skapa en lugn och ren bild, kan man också laborera mycket med att välja en annan bakgrund. Du kan till exempel fotografera barn framför en bakgrund med mönster eller andra färger för att skapa spännande bilder av barnet.
 

Planering är A och O vid posering

Något som är viktigt att tänka på när du ska fotografera barn på ett poserat sätt, är att i förhand tänka ut hur barnet ska vara på bilden och hur slutresultatet ska bli. Att leka med olika ideér och hämta inspiration från olika källor kan vara en god idé för att få så bra bilder som möjligt. Ett barn har dock en egen vilja och kan vara oförutsägbar när det kommer till fotografering, och alla idéer kanske inte passar så bra där och då. Därför är det viktigt att kunna vara flexibel och ta nästa idé om den första av någon anledning inte skulle fungera.

 

De flesta fotografer kan erbjuda både lånade kläder och olika typer av rekvisita, men det kan vara värt att undersöka detta innan fotograferingen så att du slipper bli missnöjd.

Att fotografera barn lifestyle

Att fotografera barn lifestyle innebär att barnet inte befinner sig i en klassisk fotostudio. Denna typ av fotografering kan också kallas för reportage, dokumentärfoto eller visuell storytelling. Tanken med denna typ av fotografering är att barnet ska kunna fotograferas i en naturlig miljö där barnet inte poserar och att man berättar genom bilder medan livet händer.

 

Fotograferingen av barnet sker istället för i en fotostudio på en plats, eller flera olika platser, som anses viktiga för familjen. Fotograferingen ska fånga den naturliga känslan på den plats där barnet känner sig bekväm och trygg. Det kanske är när barnet badar i badkaret, leker i lekparken eller en mysig plats i skogen som ska förevigas. Även här är möjligheterna oändliga om vilken/a plats/er som ska fotas samt vilken eventuell rekvisita och kläder som ska användas under fotograferingen.

 

Det finns ingen åldersrekommendation när det kommer till användningen av lifestylefotografering, utan den passar alla åldrar. Syftet är som sagt att berätta om livet genom fotona och man kan därför återupprepa fotograferingen vid flera olika åldrar genom livet. Fotograferingen kan också ske tillsammans med andra familjemedlemmar, vilket givetvis också en mer traditionell fotografering kan. När man använder sig av stilen lifestyle kan till exempel innebära att hela familjen leker vid fototillfället.

Utomhusfotografering

Att fotografera barn lifestyle innebär att barnet kan vara på flera olika platser utomhus då naturen kan erbjuda många olika spännande och vackra platser. En vacker plats vid havet, vid blåbärsplockning i skogen eller på en blommande äng - möjligheterna med att fotas vid en plats utomhus är många.

 

En fördel med fotografering utomhus är att fotografen kan följa med när barnet rör sig. Det kan därmed upplevas inte är lika “stelt” som en porträttfotografering. Barnet behöver oftast inte behöva sitta still vilket kan vara jobbigt för många barn. Framförallt när barnet är lite äldre och kan gå och kanske har spring i benen är det en stor fördel att kunna fotograferas i en utomhusmiljö.

 

Vid fotografering av barn utomhus är det viktigt med ljuset eftersom ljuset är en av de viktigaste faktorerna i en vacker bild. Vissa fotografer vill till exempel gärna fotografera barnet i kvällsljus, vilket kan påverka vilken sorts bilder du önskar ta. Andra fotografer menar att ljusinsläppet på förmiddagen är bäst. Här är det viktigt att ha en bra kommunikation med fotografen med vilken typ av bilder man önskar så att bilderna kan bli så bra som möjligt.

 

Även vädret påverkar typen av bilder. Om man önskar en bild i regnet - ja då behöver man givetvis vänta tills den dag det regnar. Fotografering utomhus är gångbart under årets alla årstider. Uppfinningsrikedomen kanske dock behöver vara något större på vintern och i dess kyligare klimat än på sommaren.

Understöd vid fotografering av ett barn

Om det är ett enskilt barn som ska fotograferas kan man med fördel förvandla fotosessionen till en lek. Det går också bra att du som förälder är med och poserar tillsammans med barnet för att hen ska känna sig mer bekväm med situationen – vid behov kan “medhjälparen” avlägsnas vid efterbehandlingen av fotona.

Fotografering i hemmet

Hemmet är den plats där vi oftast spenderar mest tid, både på egen hand och tillsammans med familjen. Det kan därför också vara den plats som har störst betydelse för oss. Att fotografera barn i hemmet kan innebära att foton tas i allt från badrummet, till soffan eller vid matbordet. Det kan också handla om en förestående flytt från hemmet och minnen därifrån till att ni bara är bekväma och trygga i hemmet.

Boka er fotografering idag

Barn växer upp väldigt snabbt och tycks ibland nästan förändras från dag till dag under sin uppväxt. Därför är det viktigt att fånga de viktiga och roliga ögonblicken från barndomen. Detta kan dock vara enklare sagt än gjort, men när det görs på rätt sätt är det samtidigt väldigt givande. Så boka er barnfotografering idag så skapar vi tillsammans minnen att minnas under många år framöver!

Epost: kontakt@barnfotografistockholm.se
Telefon: 0738 70 40 51

Fotograferar dina prinsessor och prinsar.
Fotograferar dina prinsessor och prinsar.

Kontakta Barnfotograf i Stockholm nedan kring frågor och tidsbokning.

Epost: kontakt@barnfotografistockholm.se
Telefon: 0738 70 40 51

 

    Namn (obligatorisk)

    E-post (obligatorisk)

    Telefon (obligatorisk)

    Meddelande

    ©Barnfotograf i Stockholm - webb: min datorsupport ab - nätverkstekniker som hjälper dig installera ditt nätverk och kameraövervakning.